Társasjáték

Doromboló kikapcsolódás – 5 macskás társasjáték a cicák szerelmeseinek

Ha van valami, amit az internet és emberek egyaránt szeretnek, az a macskák. A legújabb cicás tartalom pedig ami izgalomba hozta közösségi médiát, a Netflix legfrissebb animációs sorozata a Robbanó Cicák. Amely a nagy sikerű azonos nevű társasjáték adaptációja. Ennek apropójából pedig elhoztunk nektek pár macskás témájú társasjátékok, amelyek tökéletes választások lehetnek a macskák szerelmeseinek.

Cirmos Cimborák

A Cirmos Cimborák egy végtelenül aranyos és szórakoztató társasjáték, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a kisebb gyerekeket megismertessük a társasjátékok világával. Ugyanis játék nem csak szórakoztató, hanem oktató jellegű is, mivel fejleszti a gyerekek koordinációs képességeit és finom motorikáját​ is. Nem mellesleg öt éves kortól már bátran kipróbálható.

A Cirmos Cimborában a cél az, hogy a játékosok a cirmos cicákat irányítva minél több játékot elérjenek, miközben egy színes fonalgombolyaggal játszanak. A játék során a cicák különböző helyekre futnak, és minden egyes megszerzett játékért pontokat kapnak. Az nyer, aki a legtöbb játékot gyűjti össze a játék végére. A játékot kettő-négy fővel lehet játszani és mindösszesen negyvenöt perc egy meccs, így ideálisan alkalmas arra, hogyha nincs sok időn játszani. Nem mellesleg 2018-as Gyerekjáték Kiválóság Díját elnyerte a Cirmos Cimborák.

Calico – Foltok, cicák, takarók

A Calico – Foltok, cicák, takarók egy rendkívül népszerű családi társasjáték, amelyben a játékosok célja a legpuhább és legszebb cicatakarók elkészítése foltvarrással. A játék egyszerű mechanikájának és varázslatos dizájnjának köszönhetően ideális választás lehet minden korosztály számára.

A játék során a játékosok különböző foltlapkákat választanak és varrnak fel a saját takarójukra. A takarókon lévő minták és színek kombinációival próbálnak minél több pontot szerezni. Emellett a játék során különböző cicák is megjelennek, akik a takarókra telepednek, és további pontokat hoznak a játékosoknak. Minden fordulóban a játékosok egy foltlapkát választanak a közös készletből, és azt a saját játéktáblájukon helyezik el. A játék végén a pontszámok összesítésekor figyelembe veszik a különböző mintákért és cicákért járó pontokat, valamint a takarókra varrt gombok is extra pontokat érnek.

A Calico, ahogy a Cirmos Cimborák esetében is harminc-negyvenöt perces játékidővel rendelkezik, így ideális választás lehet, ha egy kreatív kihívásokkal teli, ám de rövidebb játékot keresünk.Ráadásul a játékban van solo mód, így akar egyedül is nekivághatunk a foltokkal és macskákkal tűzdelt varázslatos játéknak.

A fentiek alapján a Calico egy kiváló társasjáték lehet mindazok számára, akik szeretik a stratégiai gondolkodást és a kreatív kihívásokat. A játék ideális választás lehet továbbá a családi összejövetelekre, baráti társaságoknak, vagy akár solo játékra is.  

Macskák Szigete

A Macskák szigete egy izgalmas, stratégiai társasjáték, ahol a játékosoknak az a feladata, hogy minél több macskát mentsenek meg egy szigetről, mielőtt Sötétkéz Vesh serege elpusztítaná azt. A játék Szélvégről érkező felfedezők kalandjait követi, akik megpróbálják a macskákat és ősi kincseket begyűjteni, miközben a macskacsaládokat együtt tartják.

A játéktábla tele van színes macskabábukkal, lapkákkal, hajókkal, valamint különféle kártyákkal és zsákokkal, amelyek mind a játék felfedezéséhez és a macskák mentéséhez szükségesek. Az a játékos nyer, aki öt kör után a legtöbb pontot gyűjti össze, figyelembe véve a megmentett macskákat, az összegyűjtött kincseket és a teljesített feladványokat. A játék során kártyahúzással fedezik fel a szigetet, különböző akciókat hajtanak végre, macskacsaládokat próbálnak együtt tartani, kincseket találnak, barátkoznak Oshax-szal, és ősi feladványokat oldanak meg.

A játék a fentebb már bemutatott két társával ellentétben már hosszabb játékidővel bír, akár 90 percet is igényelhet egy – egy kaland végigjátszása. Így kellő időt kell szakítani a macskacsaládok megmentésére. Viszont maximálisan meghálálja a beletett időt, mivel a Macskák szigete egy izgalmas és kihívásokkal teli stratégiai játék, amely tökéletes választás családi és baráti összejövetelekre.

Hupp

A Hupp egy rendkívül bájos, ám de egy kihívásokkal teli játék, amely kifejezetten két fős játékra készült. A játék célja, hogy a játékosok ügyes manőverezéssel és taktikai gondolkodással sarokba szorítsák az ellenfél macskáit, és létrehozzanak egy hármas sort a saját cicáikból, hogy megnyerjék a játékot.

Minden játékos nyolc fa cicával játszik, így összesen harminckettő macskafigurával kell ügyesen bánni​a. A Huppban minden egyes lépéseddel „boop”-olod, azaz eltolod az ellenfél macskáját, hogy a saját cicáidat az általad kívánt helyre helyezd. A játékteret egy hímzett textil játéktábla alkotja, amely a doboz hátoldalára helyezve egy miniatűr ágyat képez, ahol a cicák harca zajlik.

Bár a fentiek alapján a Hupp mechanikája egyszerűnek tűnik, a játék maga komoly taktikai gondolkodást igényel. Az, hogy minden lépéseddel eltolod az ellenfél cicáját, folyamatosan új helyzeteket és kihívásokat teremt, amelyek megkövetelik a játékosoktól, hogy előre tervezzenek és stratégiájukat folyamatosan alakítsák.

Mivel egy párbaj játékról van szó, így a játékidő maximum harminc percet vessz igénybe, így tökéletes választás lehet, ha egy pörgős, ám de mély stratégiával bíró játékra vágyunk. Amelyet akár még a nyaralásra is magunkkal tudunk vinni. A játék egyébként tavaly elnyerte a Mensa Select díjat, valamint az American Tabletop Early Gamers díjat.

Robbanó Cicák

Oroszrullet macskákkal, ez jellemzi a legjobban a Robbanó Cicákat. Az Elan Lee, Matthew Inman és Shane Small tervezett játék 2015-ben egy Kickstarter kampány keretein belül valósult meg. És csak hamar közkedvelt játékká vált a társasjátékos körökben. Ugyanis egy végtelenül humoros és pörgős kártyajátéról van szó.

A játék célja, hogy elkerüljük a robbanó cicákat. A játékosok felváltva húznak lapokat a pakliból, és ha valaki egy robbanó cicát húz, az azonnal kiesik, hacsak nincs nála hatástalanító kártya. Ezek a kártyák lehetnek például lézer pointerek, hasmasszázsok vagy macskamentás szendvicsek, amelyek segítségével elkerülhetőek a robbanások.

A játék során különböző stratégiákat alkalmazhatunk, például lophatunk lapokat másoktól, átugorhatunk köröket, vagy speciális kártyákkal manipulálhatjuk a paklit, hogy megnehezítsük ez által a többiek dolgát. A játék vége felé a feszültség egyre nő, ahogy egyre kevesebb lap marad a pakliban, és a robbanás veszélye egyre nagyobb.

Egy meccs körülbelül húsz percig tart, így egy igazi parti játékról van szó a személyében, amelyben a szerencse és a stratégia kombinációja folyamatosan új kihívásokat és lehetőségeket kínál a játékosok számára. Ráadásul a játék tele van humorral, amely különösen a macskabarátok számára lesz élvezetes.