Animáció

X-Menek a 402-es tanteremből? – Gyerekkorunk kedvenc meséi #5

Van olyan, amikor tényleg annyira beszürkülünk a hétköznapok rohanásától, hogy előkapjuk a régi képeinket, vagy esetleg elmajszolunk egy édességet, amit gyerekként imádtunk. Mi már ötödik alkalommal amellett tesszük le a voksunk, hogy megnézzük azokat a meséket, amiket bármennyiszer megtudtunk kicsiként nézni. Sőt! Könnyen lehet, hogy bár az évek rajtahagyták könyörtelenül a nyomukat az adott történeten, de felnőttként is örömmel merülünk el bennük. Ezúttal Tirut kértem meg, hogy meséljen öt régi kedvencéről. Ő pedig nem volt rest, és bő lére eresztette a mondandóját.

Lord_Tiru

X-Men: The Animated Series

Mindenki emlékszik erre a géniusz “mese”sorozatra, nem? Persze, hogy igen! Szerintem a mai 30-as korosztály jelentős többsége, a Fox Kids TV-csatorna jóvoltából, ennek a sorozatnak hála ismerte meg a Marvel egyik legnagyobb aranybányájának a tagjait. No nem én, mert én már 5 évesen rinyáltam az újságosbódé előtt az X-Men képregényért, mert oda voltam Rozsomák karakteréért. De visszatérve a rajzfilmhez. Amivel kapásból megfogott szerintem mindenkit, hogy egyértelműen Xavier professzor csapatának legjobbjait pakolták bele a sorozatba, mint a már említett Logan, Küklopsz, Vadóc, Ciklon, Jean Grey, Gambit, Bestia…no meg persze a gonoszok, mint Magneto, Rejtély (Mystique) és a többiek. Szándékosan a sorozatban magyarul használt nevekkel operálva. A zseniális szereplők mellett pedig itthon és hazájában is kiváló szinkront pakoltak alá, aminek hála gyerekeknek készült rajzfilm ellenére, igazi mélységet kaptak a karakterek. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor többségében kifejezetten jó történetet is írtak a készítők, amelyek sok esetben kifejezetten felnőtteknek való témákat feszegetnek, így akár felnőttként is érdemes lehet újranézni. Ha pedig összekombózod a másik örök klasszikus, a régi Pókember rajzfilm sorozattal, akkor könnyek szöknek a szemeidbe, ezt garantálom.

Mighty Morphin Power Rangers

Nem állunk le, hiszen a következő “mese” amiről szó esik az a ‘90-es évek kölykeinek talán legnagyobb power fantasy-je, a Power Rangers sorozat (érted a poént!). Egészen konkrétan a Mighty Morphin Power Rangers iteráció. Idehaza szintén a Fox Kids hozta el a gyerkőcök legnagyobb örömére, de szerintem sokan a német TV-adók délutáni matinéjából ismerték meg, ahol egy árva kukkot sem értve próbáltuk elképzelni mi is történik a sztreccsruhás, sisakos tinédzserek kalandjaiban. Visszagondolva persze kissé giccses és butuska a történet, de nem ez a lényeg. 5/6 tini aki megmenti a világot, miközben mindenféle lényekkel bunyóznak. Robot őslények…amik ráadásul össze tudnak állni egy hatalmas szuper robottá. Pusztítás, robbanások, effektek. Mondtam már a bunyót? Minden negatívuma ellenére imádtuk. Mit imádtuk, felnőtt korunkig észre sem vettük…és még így is imádjuk. És a mai napig pontosan ismerjük Tommy, Jason, Trini, Kimberly, Zack és Billy nevét és mozdulatait. A sorozatból kinövő mozifilmekről, rajzfilmekről s képregényekről pedig már nincs is hely szót ejteni. Csak megsúgom, fent van a Netflixen. GO GO POWER RANGERS! (Nem volt ennél nagyobb metál anno.)

Louie élete

Na nyugodjunk le egy kicsit és a világ megmentéséből nyargaljunk át egy kis humorral fűszerezett biopic-re. Na jó, nem igazi biopic, de a történetet és karaktereket a 2022-ben elhunyt Louie Anderson, amerikai humorista gyerekkorának elemi alkották, és ő maga is narrálta a rajzfilmet. Természetesen megint egy Fox Kids meséről van szó, amit valószínűleg szintén nem kell bemutatni egy harminc feletti olvasónak sem. De akkor minek írnánk a cikket, mi? Lényegében egy rajzfilm sitcomról van az, amiben a kisiskolás Loui szemszögéből élhetjük át a tipikus baby boomer család mindennapjait. Természetesen rengeteg költői túlzással operálva, de megismerhetjük Louie számos testvérét, barátait és szüleit, akik közül a legemlékezetesebb édesapja, Andy, a II. világháború veteránja. Aki számomra annyira nevetséges volt (jó értelemben), hogy a mai napig vannak mondatai, amiket idézek tőle és vannak helyzetek, amikben beugranak a kommentjei. Tette a sorozat mindezt úgy, hogy gyerekként és felnőttként is vicces tud maradni. Szerintem ez önmagában tisztelendő.

Kölykök a 402-es tanteremből

Valószínűleg ez lesz a legmegosztóbb a listán. Persze mi más, mint a Fox Kids, aminek hétköznap délután volt egy olyan idősávja (emlékeim szerint három és öt óra között), ahol a legböszmébb, legbugyutább baromságok mentek. Köztük is kiemelkedő volt, a 3 jóbarát és Jerry társaságában a Kölykök a 402-es tanteremből, ami bármily hihetetlen, de egy általános iskolás osztályra fókuszálja történetét. A Louie életéhez hasonlóan, hatalmas túlzásokkal élve, karikatúraszerűen mutatja be az 1-4. osztályos lurkók mindennapjait, legalábbis a korabeli kanadai állapotok szerint. Lúzerek, csíntevők, gazdag gyerekek, és az összes többi archetípus megjelenik, a világtalan tanárral, a genyó igazgatóval együtt. A sorozat konkrétan nem szól “semmiről”, csak a kölykök mindennapjairól. Nem kell mély üzenetektől, részeken átívelő történetszálaktól tartanunk. De pont ezért szerettük, mert olyan volt, mintha akár velünk is megtörténhetne. És meg is történt. Számomra ugyanis pont azért volt emlékezetes a sorozat, mert mikor bejött az országba, akkor az én osztályom az iskolának pont a 402-es termében volt. Zseniális véletlen. Jó-e a sorozat? Nem! Kedvencünk lett-e azonnal? Igen! És ebből is a mai napig tudok idézni.

Swat Kats: The Radical Squadron

Hahaha! Vissza a kőkemény akcióba apukáim! Azt hiszem a Swat Kats egy elfeledett remek sokak számára, mert nyilvánvalóan kisebb volt a népszerűsége, mint a többi, fent említett sorozatnak. Pedig zseniális volt, higgyétek el! A sztori egy macskavilágban játszódik, ahol a két főszereplő Razor és T-Bone egykoron zsaruk voltak, de kicsapták őket engedetlenség miatt. Azóta pedig inkognitóban tevékenykedő igazságosztóként igyekeznek megvédeni a Magakat City metropoliszát mindenféle különösen veszélyes gaztevőtől, mint a Dark Kat névre hallgató szupergonosztól, vagy akár csak random szörnyetegektől. De nem ám köpenyes, kívül hordott alsógatyával felszerelt hacukába öltözve! Neeeem! Ennél sokkal menőbb. Első sorban egy saját maguk által épített vadászgép üléséből, de ha szükség hozza akkor van egy rakás másik menő felfegyverzett járművük is. Minden egyes epizód lényegében ugyanaz. A két srác lazul otthon, jön a veszély, beöltöznek, belehuppannak az ülésbe és tömény akció. Nem kell mély filozófiát keresni, csak adjunk neki és szóljon a metál! Ha azt mondod nem menő, hazudsz! Anno a Cartoon Network tolta, eleinte szerencsére angolul, majd később magyarul a szánalmas Kandúr kommandó címen. Ha valahol be tudod szerezni, nézd meg!