Egyéb

Indiana Jones-tól Lara Crofton át a sutton hoo-i kincsekig – Régészfilmek – Kritikus Töri 7.  (vendég: Horváth Ádám Máté)

Ha a legtöbb ember meghallja a „régész” kifejezést, valószínűleg egy kalapos, ostoros kalandor jut az eszébe, aki megannyi veszélyei keresztül igyekszik megszerezni a múlt kincseit. De vajon mi az igazság a filmek és videojátékok világából? Aktuális adásunkban az archeológia, a kincskeresés és sírrablás pop-kulturális megjelenítését járjuk körbe szakértő vendégünk, Horváth Ádám Máté régésszel. Kritikus Töri adásában a mélyére ásunk az Indiana Jones-filmek, a Tomb Raider és az Uncharted franchise, valamint a sutton hoo-i angolszász kincsek történetét bemutató, Ásatás című filmnek.

A képzeletbeli kincskeresés előtt érdemes tisztázni a fogalmakat és néhány alapvető félreértést. Mit is jelent igazából a régészet és mi különbözteti meg a kincskeresőktől és a sírrablóktól? Illegális-e hazánkban a fémkeresőzés? Megtarthatjuk-e a kertünkből előkerülő régiségeket? Milyen esetben kell hívnunk a múzeumot?

Indiana Jones alakjával megszületett az archeológusok alfája és omegája, de módszerei alapján nevezhetjük-e igazi régésznek a Harrison Ford által játszott kalandort? Ahogy Indy foglamaz, a tárgyaknak múzeumban van a helyük? De kinek a múzeumában? Joggal formálnak igényt a gyarmatosító országok az általuk őrzött kincsekre vagy ezek teljes egészükben a származási országot illetnék? Állítottak csapdákat a régiek a sírrablókra gondolva? Valóban népszerű az Indy-cosplay a régészeknél? Ha pedig már sírrablók, valóban millió dolláros biznisz a kincskereskedelem, mint a Tomb Raider és Uncharted videojátékokban és filmekben? Léteztek-e olyan legendás „régészhölgyek”, mint Lara Croft? Hordhatja-e magán Nathan Drake ősének, Francis Drake kapitánynak gyűrűjét? Végül pedig Az ásatás című film képében egy sokkal földhöz ragadtabb ábrázolással foglalkozunk, és megismerhetjük a sutton hoo-i angolszász kincsek történetét. Kihez tartozott a mára legendássá vált hajós temetkezési lelet és a mára ikonikussá vált sisak?

Az elemzésben Horváth Ádám Máté régész, PhD hallgató volt segítségünkre. Ádám kutatási területe a népvándorlás, elsősorban az avar-kori leletek vizsgálata.

Ha látni is szeretnél minket, itt megtudod nézni a kibeszélőnket

Ha pedig inkább hallgatnád az adást, irány a Spotify