Játék

Vissza a nyárba gamer módra – 10 nyári hangulatú játék a hideg napokra

Most, hogy véget ért a nyár, lementek a nyaralások, a gyerekek újra az iskolapadban ülnek és beköszöntött a sz…eles, esős, hideg idő, emberek sokasága sírja vissza a napsütötte évszakot, ki ezért, ki azért. De annak menthetetlenül reszeltek idénre, lehet várni megint jó kilenc hónapot. De szerencsére van nekünk olyan hobbink, aminek segítségével bármi is lehetséges, így akár képzeletben és hangulatban vissza is repülhetünk a nyárba, vagy az örök nyárral kecsegtető pontjainak a világnak. Naná, hogy videojátékokról van szó! Kiváltképp azokról, amik valami formában nyárias helyszínnel, vagy témával rendelkeznek. Ha nektek is hiányzik a nyár, maradjatok velünk, mert az alábbi toplistában olyan játékokat hozunk nektek, amikkel újra átélhetitek. 

Watch Dogs 2
A Watch Dogs széria második részében az amerikai techipar fellegvárát, a San Franciso-öböl környékét hekkelhetjük körbe. És habár lehet nem ez az ember első gondolata itt Magyarországról, mint vakációs helyszín, de valljuk be, Közép-Kalifornia még mindig a kellemes, napos időjárásáról ismert. Ráadásul a játék hóbortos, fiatalos, influenszerkedős témája, többé-kevésbé egyetemista korú szereplői, valamint a teljes hangulat azt az érzetet kelti, mintha csak néhány kölyök összeállt volna a nyári szünetben, hogy két buli közepette megdöntse az emberek életén uralkodni vágyó megakorporációkat. És habár szerintem nem a második rész a legjobb a szériában (mert az az első résznek dukál), de ha vevő vagy a fenti miliőre, akkor a mellé társuló egész poén játékmenet és a relatív változatos küldetéseknek köszönhetően, biztosan jól fogsz szórakozni. 

Grand Theft Auto 5
Újabb Kaliforniában játszódó játék…na jó kvázi. Elvégre a GTA 5-ben térképként használt San Andreas “állam”, egyértelműen Los Angeles és környékét igyekszik megjeleníteni. Van itt minden, amit várnál – mérföldeken át futó tengerpart, szórakoztatóipar, luxusvillák a domboldalban, egyszerű kisvárosok, sivatag, túraútvonalakkal teli hegységek és erdőségek. Na meg persze a kötelező gettók, iparnegyedek, meg a semmi közepén álló szektás farmok és droglaborok, de ez mellékes. Ami a fontos, hogy a Rockstartól megszokott, különös gonddal megalkotott világban, bármit és bárhogy megtehetsz. Mindezt ráadásul három főszereplő szemén keresztül. Mi ez ha nem egy tökéletes vakáció? Eltekintve persze a vérontástól, a rablásoktól, meg a korrupt hatóságoktól.

Max Payne 3
A két lábon járó balszerencse, Max Payne első két kalandja egyáltalán nem a nyári hangulatot juttatta az eszünkbe a film noir-jellegű, borongós, esős, sötét new york-i helyszínével, de az immáron Remedy nélkül elkészült harmadik epizód a brazíliai Sao Paulo városába repíti a sorozat depressziós főhősét, ráadásul a játék során épp a naposabb részében járunk az évnek. És habár Max kalandja nem feltétlenül emlékeztet egy pihentető nyaralásra, a folyamatos izzadságfolt a papagájos inge alatti trikóján, a fényűző felhőkarcolókból nyíló kilátás, a panama-csatornai kirándulás, mind a nyári forróságot juttatják eszünkbe. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor talán a fantasztikus gunplay, a remek sztori és a zseniális színészi játék majd sikerrel elbűvöl. Valójában azóta is várom, hogy legyen negyedik rész. Persze nem tudom Max mennyi gyepát bír még el, de jó volna. Tekintve azonban, hogy a karakter hangját kölcsönző James McCaffrey lassan egy éve nincs már köztünk, valószínűleg Max maga is nyugdíjba vonult, és talán ez így is van jól.

Uncharted 4
Talán nem mindenki gondolna Nathan Drake legutolsó kalandjára, mint egy nyaralásra, hiszen valljuk be, Nate pajtás elég béna egy fazon és sikerül a legnagyobb kalamajkába keverednie. De ha jobban belegondolunk, a Henry Morgan kincséért és Libertalia megtalálásáért folytatott hajsza valójában egy kifejezetten impozáns világ körüli turnéra készteti a kincskereső kompániáját, olyan úti célokkal, amik szerintem sokak nyaralásos bakancslistáján szerepel – egy olasz tengerparti villa, Panama (oké, az pont egy sitt, de na), Madagaszkár, illetve egy rakás aprócska trópusi sziget az Indiai-óceánon. Persze a napsütötte helyszínek mellett minden idők egyik legszórakoztatóbb történetét, zseniális karaktereket, kiváló játékmenetet, és összességében remek szórakozást kapunk a Naughty Dog-tól. A magam részéről pedig hajlandó vagyok meghalni azon a dombon, hogy az Uncharted jobb, mint a Sony másik üdvöskéje, a The Last of Us.

Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands
A kicsit extrémebb nyaralások híveinek kedvez inkább a lista következő szereplője. De ki ne akarná egy elit egység élén megdönteni egy dél-amerikai ország teljes drogiparát, miközben beutazza annak minden sarkát? Természetesen csak viccelek (vagy?), de a Ghost Recon: Wildlands pontosan ezt a power fantasy-t elégíti ki. A Wildlands egyenesen Bolíviába kalauzolja karakterünket és kis csapatát, ahol kábé minden utazó megtalálja a számítását: Perzselő sivatag, zöldellő dombvidék és völgyek, fagyos hegycsúcsok, csillogó vizű tavak, na meg persze a füllesztő dzsungel. És bár a Wildlands a játék, ami egy sablon Ubisoft játékot csinált az egykor top taktikai lövöldéből, azért ennek az epizódnak még megvannak a szépségei (a Breakpoint-ról nem beszélünk, a-a, damnatio memoriae). Pláne ha sikerül magunk mellé gyűjteni három cimborát, akikkel együtt lehet megdönteni a világ legnagyobb drogkartelljét. 

Far Cry 3
Újabb Ubisoft játék, ezúttal a klasszikus érából, amit talán senkinek nem kell bemutatni. Ráadásul nem is kell túlerőltetni a sztorit, hiszen a főszereplő, Jason Brody egy trópusi nyaralás apropóján kerül a kegyetlen kalózok (höhö) által sanyargatott Rook-szigetekre, hogy aztán a helyi rakyat lakosság mellé állva megtisztítsa azt a semmirekellőktől. Mindeközben Jason bőrébe bújva bejárhatjuk az amúgy többre és jobbra is érdemes, szemkápráztató szigetcsoportot, ahol fehér homokos, türkiz színű vizű tengerpartok mellett sűrű erdőket, magas hegyeket, világháborús romokat, az őslakosok falvait és piszkos városokat is meglátogathatunk, miközben fossá lövünk mindent és mindenkit, mariska ültetvényeket gyújtunk fel Skrillex-re. És h ez nem lenne elég, akkor minden idők egyik legjobb FPS játékmenetét is megkapjuk, olyan felejthetetlen karakterek mellett, mint a kissé flúgos, de mégis vérszomjas és valahol zseniális Vaas, aki nagy örömmel elmondja neked az őrület definícióját.

Just Cause 3
Bejön a Far Cry 3 aprócska szigetországában való tombolás? Az Avalanche Studios tudja mit szeretnél, ugyanis egy teljes szériát húzott erre a koncepcióra. Bizony, naná, hogy a Just Cause-ról van szó, amiben a titkos ügynök Rico Rodriguez látogat meg mindenféle egzotikus helyet, hogy diktátorokat döntsön meg…meg felrobbantsa az ország összes felrobbantható dolgát. A listához a harmadik epizódra esett a választás, amiben Medici, egy mediterrán sziget az ámokfutás helyszíne. MIért? Mert ki ne imádná Olaszországot, amire Medici talán legjobban hasonlít végeláthatatlan szántóföldjeivel, magas hegyeivel, pazar tengerpartjaival és pofás kis városkáival. Ja, az ókori görög-római romokat se felejtsük ki a képből, amik miatt számomra már elve előnnyel indul a játék. A térképen kívül pedig ott van az adrenalinbomba játékmenet, amiben csaknem minden őrültségre lehetőségünk van. Kell ennél több? Na ide az ejtőernyőt és ugorjuk!

Tony Hawk’s Underground 2
Kicsit csalok ezzel a játékkal, hiszen nem kimondottan álomnyaralás, vagy annak megfelelő lokáció a város közepén deszkázni, de a 2000-es években a legtöbb millennial vénember gördeszka és/vagy Jackass rajongó volt és jó eséllyel a nyári szünetben ő maga is deszkára pattanva vandálkodott a hozzá hasonlóan überbéna haverjaival, arról álmodozva, hogy olyan lehet, mint Tony Hawk, Eric Koston, Bob Burnquist, vagy épp Bam Margera. Ezt a fiatalkori szép emléket idézi fel ez a játék az én korosztályomnak pl, mellyel talán a fiatalabbak és az idősebbek is tudnak azonosulni. Haverok, jó idő, ökörködés. Mindezt egy világkörüli buliturné keretein belül, aminek olyan állomásai vannak, mint Barcelona, Berlin, Bondi Beach, vagy épp New Orleans. Mindezt egy falapra csavarozott kerékszett hátán trükközve. Mi ez ha nem menő? És persze hozhattam volna példának a sokkal újabb Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 remake szettet, de úgy érzem hogy a THUG 2 volt az akkori generáció számára a deszkás életérzés csúcsa. 

Dead Island
Talán a Dead Island, mint játék nem a legerősebb a listában, de ugyebár maga a setting is nagyon fontos és a Dead Island maga konkrétan egy trópusi üdülőparadicsomban, Banoi szigetén játszódik, nem messze Pápua Új-Guineától nem messze. A szigeten minden megtalálható, amit egy ilyen helytől elvárunk, luxusszállodák, apartman épületek, képeslapra illő strandok, szörfparadicsom, égbe nyúló vulkanikus hegyek, napsütés, csillogó tenger…és zombik, rengeteg zombi. Na meg egy sötét összeesküvés a háttérben. A zombikat kiirtandó és a titkot felderítendő, négy nem mindennapi figura köt váratlan szövetséget: a gangsta rapper, a bukott focista, a kirúgott zsaru és a kínai kém. És azért valljuk be, a játékmenet is elég poén. Lényegében innen nőtte ki magát a Dying Light is. Craftolás orrvérzésig, látványos közelharc, tombolás, rombolás, minden ami kell. Ráadásul ha cimborákkal állunk össze, akkor még nagyobb szórakozást tud nyújtani, hiszen ez a játék konkrétan ezért létezik, a színtiszta mókáért. 

Assassin’s Creed IV: Black Flag
Oké, azt hiszem a végére sikerült hagyni a legjobbat (bár nem volt igazán sorrend). De most őszintén, lehet ennél jobb valami, ha nyarat…ráadásul örök nyarat, a nyaralást akarjuk elhozni a borongós mindennapjainkba? A Black Flag-ben bejárhatjuk a ragyogó Karib-tengert Floridától Tortugáig, Havannától a Yucatán-félszigetig. Megvan itt minden, gyönyörű tengerpartok, végeláthatatlan víztükör, a gyarmatok nyüzsgő városai, ültetvények és rejtett kincsek. Na meg persze hajók, rengeteg hajó…és kalózok! Mert hát ki ne álmodott volna már arról, hogy maga is kalóz lehessen, hiszen a masszívan túlromantizált világuk minden gyermek (és sok felnőtt) szívét képes megdobogtatni. Az egészet egy jellemhibái ellenére is szerethető és azonosulható karakter, Edward Kenway bőrébe bújva átélve és olyan híres kalózokkal közös kalandokba keveredve, mint Edward Thatch/Teach (aka Feketeszakáll), Jack Rackham, Stede Bonnet…és sokan mások. Mindezt egy kiváló játékba csomagolva, ami talán minden idők talán legszórakoztatóbb kalózos játéka is egyben. És az a zene! Már azért megéri!

Persze a lista még oldalakon keresztül húzódhatna, mert bőven van még opció, de hát valahol pontot kell tenni a végére. De lényeg a lényeg, itt van tíz játék amivel visszarepülhettek a nyár, a nyaralás szebb napjainak hangulatába, vagy akár még egy nosztalgiatúrára is benevezhettek. De ne búsuljatok nagyon a kellemetlenebb idő eljövetele miatt, hiszen talán nincs is jobb alkalom, mint ilyenkor otthon maradni és gamer hobbink oltárán áldozni időnkből.