Társasjáték

Szuper szörnyek kontra hitvány hősök – Hősök, kívül tágasabb! társasjáték ismertető

Két remek apropója is van jelen írásnak. Egyrészt nemrég jelent meg magyarul a Vagabund kiadó gondozásában a Hősök, kívül tágasabb! társasjáték. Másrészt pedig a fent említett játék remekül illeszkedik a mindjárt érkező Halloween hangulatához különféle szörnyetegeivel. Nézzük is, mit rejt a labirintus mélye!

A Hősök, kívül tágasabb! egy aszimmetrikus, kooperatív pakliépítő játék. Minden játékos egy-egy szörnycsapatot fog irányítani. Közös célunk az lesz, hogy tisztességesen összelopott kincseinket megvédjük a galád hősöktől, akik szeretnék azt visszalopni. Bővebb szabályismertetés csapdájába nem esnék, inkább rátérek a játék dicséretére különböző szempontokból. Szerencsére van bőven dicsérni való.

Számomra az egyik legnagyobb előnye, hogy kifejezetten jól működik kooperatív játékként. A társasjátékok ezen típusában gyakori probléma, hogy valaki mások helyett hoz meg döntéseket. Itt a különböző paklik ennek esélyét elég jól ellehetetlenítik. A különböző, aranyos szörnyekkel játszó játékosoknak más erősségeik és gyengeségeik, teljesen más paklijuk lesz, így nehezen lehet egyértelműen megmondani játékostársunknak, mit csináljon. Mindenki a maga egyéni lehetőségei szerint tud hozzájárulni a közös győzelemhez.

A győzelem elérése pedig kifejezetten nehéz. Pontosabban nehéz is tud lenni, ha úgy akarjuk. A játék újabb szimpatikus vonása ugyanis a skálázhatóság. Van egy családi játékváltozat is a játékkal ismerkedők vagy kezdő játékosok részére, amibe akár 10 év körüli gyerekeket is jó szívvel be lehet vonni. A közepes beállítás kellemesen nehéz, jó kihívást ad, a legnehezebb játékmód pedig bárki számára komoly próbatétel lehet.

A skálázhatóság azért is jó, mert a Hősök, kívül tágasabb! kifejezetten csábít újabb és újabb menetek lejátszására. A különböző cuki figurák, grafikai megoldások igazi, egységes világot teremtenek, ami nagyon könnyen beszippantja az embert. A gyors és fordulatos játékmenet pedig segíti a játék előkerülését hosszú távon is.

Ha már hosszú táv: a játék szinte kijátszhatatlannak érződik. 20 különböző pálya, 9 különböző szörnytípus biztosítja a nagy újrajátszhatóságot. Ezen felül a játék tartalmaz kampánymódot is. Valamint az egyelőre csak angolul elérhető kiegészítők magyar megjelenése sem volna meglepő.

A játékban komoly hibát nagyon nehéz találni. Két kisebb problémát tudnék kiemelni: az egyik, hogy bizonyos szerencsétlen esetekben érződhet úgy, hogy nem saját hibánkból veszítünk, hanem egy-egy olyan esemény miatt, amire esélyünk sem volt felkészülni. Viszont ez a szerencsefaktor bőven tolerálható, nem megy a játékélmény rovására. A játékban található különböző szcenáriók kisebb szabályai pedig itt-ott lehetnének kicsit egyértelműbbek is. Erre kis utánajárás, vagy a szabály közös tisztázása lehet megoldás.

A Hősök, kívül tágasabb! egy igazi színes, fantáziadús, külön játékvilág. Humora, egyénisége, karaktere van, amit csak a legjobb játékok mondhatnak el magukról. A játékban rejlő lehetőségek tárháza óriási, és minden bizonnyal sokan örömmel próbálják majd meg ezt minél jobban kiaknázni. Eredményes küzdelmet kívánok hát mindenkinek a hősök hullámai ellen!